top of page

BRÄNDÖ LAX FISK ÄR VÄLMÅENDE

20191204_162114.jpg

STRESSFRIA RUTINER

Fisken trivs i en lugn och stabil miljö. Matandet och flyttandet av fisken sker alltid så stressfritt som möjligt. Fiskarna matas alltid av en sakkunnig person, vilket garanterar att fodermängden är den rätta för både fisken och miljön.

LAGOM MED UTRYMME

Det är viktigt för fisken att leva i ett lagom stort stim. De får inte leva för trångt men inte heller för utbrett, eftersom båda situationerna stressar dem. Fiskarna odlas i kassar med en storlek mellan 60 och 120 meter i omkrets.

 

Ynglen anländer till oss på våren så att de har tid att vänja sig vid uppfödningsplatsen innan sommarvattnet värms upp. Till ynglens första boplats väljs en skyddad plats där flödet och vågorna inte är för kraftiga för dem. Efter vintern är ynglen från föregående våren redo att ombord på brunnbåten Sonja förflyttas till det öppna havet. Där är vattenflödet starkare och samtidigt är syreförhållandena idealiska för fisken. Till vintern återvänder fisken från det öppna havet till en mer skyddad plats.

IMG_8825.heic
b_B0I1829.jpg

OMVÅRDNAD

Fiskens aptit kan variera från dag till dag beroende på vattnets temperatur och vädret, och därför måste mängden foder dagligen regleras. Fiskarnas välbefinnande övervakas regelbundet under hela året. Eftersom fisken är ett växelvarmt djur minskar dess aktivitet och metabolism när vattentemperaturen sjunker. 

 

Fiskarna vaccineras profylaktiskt – hälsotillståndet hos den fisk som odlas i Finland är i regel det bästa i världen. Vi är väldigt sällan tvungna att använda oss av mediciner. Eventuella läkemedelskurer ordineras alltid av en veterinär, och de åtföljs av en karenstid, för att garantera att inga läkemedelsrester följer med till matbordet.

bottom of page